Apartments Iria

Αγκινάρες στα Ίρια Ναυπλίου και μερικές από τις συνταγές της Κύριας Μαρίας

Η αγγινάρα είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, ως κυνάρα. Ο τύπος της αγγινάρας που καλλιεργείται σήμερα στα Ίρια ήρθε στην Ελλάδα από τους Άραβες το 16ο αιώνα.

Για να μεγαλώσει η αγγινάρα θέλει προστασία από το κρύο καιρό και το πάγο και για αυτό τα Ίρια είναι ιδανικό μέρος.Την εξαίσια γεύση της αγγινάρας γεύονται πολλά σπίτια στην Ελλάδα και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία,βιταμίνες αλλά χαμηλή σε θερμίδες.Η μεγαλύτερη ποσότητα του φυτού που παρέχεται στη χώρα παράγεται στα Ίρια.

Το πικρό συστατικό της αγγινάρας έχει ευεργετικές ιαματικές ιδιότητες,δηλαδή λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για ασθένειες του συκωτιού και της χολής,ειναι θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη και επίσης διουρητικό.

Η συγκομιδή αγγινάρας είναι το κύριο έσοδο των οικογενειών που ζουν στα Ίρια και για αυτό κάθε χρόνο διοργανώνεται γιορτή προς τιμήν της.Η κυρία Μαρία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία για τις αυθεντικές συνταγές της με τις αγγινάρες.

Συνταγές:

Πέστροφα με Αγκινάρες

6 μερίδες πέστροφα, 6 αγκινάρες, 1/2 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 φλυτζάνι άνηθο, μαϊντανό, 1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι/πιπέρι, 1 φλυτζάνι λάδι ραφινέ, 2 λεμόνια χυμό

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι να σωταριστεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις αγκινάρες κομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμόνι και το ανάλογο νερό. Αφήνεται να βράσουν ώσπου να μαλαώσουν και προσθέτετε τις φέτες το ψάρι, το άνηθο και το μαϊντανό. Αφήνετε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Στραγγίζετε το ζουμί σε ένα τηγάνι και προσθέτετε την κρέμα, αφήνετε να βράσει 5 λεπτά. Σερβίρετε το ψάρι με τις αγκινάρεςσε μία πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα.

 

Αγκινάρες α λα Πολίτα

8 αγκινάρες, 2 λεμόνια, 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 8 κρεμμυδάκια ξερά, 2 μέτρια καρότα, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 4 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, 8 πατατούλες

Καθαρίσετε τις αγκινάρες και τις ρίχνετε μέσα στο νερό με χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές αλεύρι για να μη μαυρίσουν. Ζεσταίνετε το λάδι και σωτάρετε τις αγκινάρες, το χυμό ενός λεμονιού, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα ολόκληρα κρεμμυδάκια, τα καρότα σε φετάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος τους μόνο) κομμένα σε μικρά κομματάκια. Όταν μαραθούν, τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και το σωτάρετε λίγο ακόμη. Προσθέτετε 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό, τον άνηθο, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Τ'αφήσετε να σιγβράσουν και προσθέτε τις πατατούλες.

Τιμές

Χαμηλή σεζόν:

από 25€ εώς 50€

Υψηλή Σεζόν:

από 30€ εώς 60€

Ειδικές Προσφορές

Ειδική Προσφορά

Ιούνιος, Σεπτέμβριος & Οκτώβριος
Μείνετε 5 βράδια & άλλη μία μέρα δωρεάν από μας!